Мажоретният състав и Клуб по спортни танци Астра към Общинска младежки

...
Мажоретният състав и Клуб по спортни танци Астра към Общинска младежки
Коментари Харесай

Мажоретният състав на Младежкия дом в Монтана набира нови попълнения

Мажоретният състав и Клуб по спортни танци „ Астра ” към Общинска юношески дом – Монтана набира нови попълнения. Ръководителят и хореограф Луиза Стефанова, както и нейните възпитанички, канят всички девойки на възраст от 4 до 19 години да станат част от техните редици.
Единственото изискване за девойките е да са подготвени, както да се трудят доста, по този начин и да се забавляват. Плюс е, в случай че са стройни и привлекателни, с нюх за темп и добра двигателна просвета. Наред с придобиването на танцови умения, построяването на дисциплинираност, поддържането на стройна фигура и укрепването на здравето, Мажоретният състав е съвършена опция за основаването на нови другарства. Фестивалните турнета в България и чужбина освен сближават мажоретките, а и са късмет за опознаят разнообразни места и култури. Концертните участия на дребни и огромни подиуми пред аудитория носят задоволство и благополучие. Виктория Рачина, Валерия Димова и Борислава Ангелова – дългогодишни мажоретки, са единомислещи, че новодошлите девойки няма да съжаляват за решението си да бъдат част от състава. Той има своята традиция и над 4 десетилетия е измежду най-атрактивните креативен обединения в града.
Мажоретното изкуство се заражда в Монтана още през 1982 година, когато на 7 ноември Малион Малионов – основателят на първия мажоретен състав в града към НЧ „ Разум ”, дружно с Луиза Стафанова, асистент и съхореограф, слагат спектакъла „ Зората на октомври ” в чест отбелязването на Октомврийската гражданска война, избухнала през 1917 година В него вземат участие 40 мажоретки, съпроводени от музика, изпълнявана от 40 младежи от оркестъра на читалището. И макар че публиката посреща непознатите по това време за нея танци с огромен екстаз, съставът продължава своето битие едвам 3-4 години.
Но през 2002 година, по самодейност на Луиза Стефанова, той се възражда. Мажоретният състав е възобновен към Младежкия дом в Монтана. Групата оповестява тържествено новото начало със спектакъла „ 20 години по-късно ”, подложен на сцената на театъра дружно с Духов оркестър „ Дико Илиев “ към Народно читалище „ Разум “. За първото си зрелище новите девойки се снабдяват с палки, направени от тръба и обгърнати в синьо и бяло тиксо, само че обличат старите костюми на първите мажоретки. След като обществеността приема новото изкуство с вдъхновение, съставът получава поддръжка от кмета на Община Монтана Златко Живков. Закупени са нови костюми, ботуши и истински палки – батони. Така девойките стартират своите участия освен на доста представителни събития в града, само че и на фестивали в и отвън страната – в Турция, Франция, Германия, Италия. Партнират си освен с оркестъра на читалището и Vivo Montana, само че и с оркестъра от Свиленград.
„ Всеки който се е докоснал до някаква част от изкуството – музика, свирене на инстумент, пеене или танци – това към този момент остава в сърцето. Така е и с мажоретните танци, на които съм посветила 40 години от живота си – първо като самодейка, а по-късно като хореограф. При работата с децата са нужни метод и самообладание, които се построяват с практиката. С годините се добива опит, само че удовлетворението да гледаш децата по какъв начин маршируват по улиците или в зала, е най-силният тласък да правиш това, което обичаш ”, споделя Луиза Стефанова. Няма да е пресилено, в случай че се каже, че тя основава традицията на мажоретните танци в Монтана.
Мажоретните танци се зараждат преди повече от 100 години във Франция, когато маршируват единствено мъже. Жените се причисляват през 1923 година В Съединени американски щати мажоретките се свързват най-вече с участията си в спортни мероприятия, до момента в който в Европа се следят както спортни прояви, по този начин и по-класически паради, в които вървят пред маршируващите оркестри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР